Το Μουσείο του Λούβρου

Το μουσείο του Λούβρου (Musee du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού στο 1ο διαμέρισμα, στις όχθες του Σηκουάνα. Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά την Γαλλική επανάσταση.

Μέχρι τότε ήταν ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας και πιο πριν απλώς φρούριο. Συγκεκριμένα το κτίριο που σήμερα στεγάζει το μουσείο οικοδομήθηκε σταδιακά στο πέρασμα των αιώνων αλλάζοντας σημαντικά μορφή του.
Το μουσείο διαθέτει μια συλλογή με περισσότερα από ένα εκατομμύριο έργα τέχνης, εκ των οποίων εκθέτει περίπου 35.000 έργα τέχνης, τα οποία απλώνονται πάνω από τρεις πτέρυγες του πρώην ανακτόρου.

Φωτογραφία: flickr

Το μουσείο έχει μια διαφοροποιημένη συλλογή που κυμαίνονται από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα.

Η συλλογή του Μουσείου του Λούβρου καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα από τον βασιλιά Francis I. Ένα από τα έργα τέχνης που αγόρασε ήταν το πλέον διάσημο πίνακα Μόνα Λίζα. Η συλλογή αυξήθηκε σταθερά χάρη σε δωρεές και αγορές από τους βασιλείς. Το 1793, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η ιδιωτική βασιλική συλλογή άνοιξε για το κοινό.
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του μουσείου είναι η Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης, ο θνήσκων σκλάβος από τον Μιχαήλ Άγγελο και φυσικά η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο Λούβρο ήταν κατασκευή της πυραμίδας από γυαλί, η οποία λειτουργεί ως κύρια είσοδος του μουσείου. Η πυραμίδα χτίστηκε το 1989 από το διάσημο αμερικανικό αρχιτέκτονα I.M. Pei. Η πυραμίδα γυαλιού επιτρέπει το φως του ήλιου να φτάνει μέχρι το υπόγειο.
Φωτογραφία: William Cho

Η σύγχρονη αυτή προσθήκη έλαβε αρχικά μικτές κριτικές, καθώς έρχεται σε οξεία αντίθεση με την κλασική σχεδίαση των γύρω κτιρίων, αλλά σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ως μια έξυπνη λύση που έδωσε στο μουσείο μία ευρύχωρη κεντρική είσοδο χωρίς να χρειαστεί να αγγιχτεί η ιστορική κληρονομιά.

Φωτογραφία: Dora Meulman

Ξενοδοχείο: Timhotel Le Louvre ★★★
Απόσταση 450 μέτρα από το Μουσείο του Λούβρου
Βαθμολογία: 7,1
Booking.com

Ξενοδοχείο: L'Empire Paris ★★★★
Απόσταση 300 μέτρα από το Μουσείο του Λούβρου
Βαθμολογία: 8,5
Booking.com

Ξενοδοχείο: Hotel Du Louvre, a Hyatt Hotel ★★★★★
Απόσταση 300 μέτρα από το Μουσείο του Λούβρου
Βαθμολογία: 8,1
Booking.com

Ξενοδοχείο: Hotel Saint Honore ★★★
Απόσταση 450 μέτρα από το Μουσείο του Λούβρου
Βαθμολογία: 7,9
Booking.com


Φωτογραφία: Frank van de Loo