Πλατεία Βαντόμ (Place Vendome) - Παρίσι

Η πλατεία Βαντόμ (Place Vendome) ανήκει στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού και βρίσκεται βόρεια του Κήπου του Κεραμεικού και ανατολικά της Εκκλησίας της Μαντλέν.

Αποτελεί μια από τις διασημότερες πλατείες του Παρισιού και θεωρείται ως μια από τις πολυτελέστερες παγκοσμίως. Κατασκευάστηκε το 1702 από τον αρχιτέκτων, Jules Hardouin-Mansart, που είχε χτίσει το μεγαλύτερο μέρος των Βερσαλλιών.

Η στήλη που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της πλατείας ανεγέρθηκε από τον Ναπολέοντα ως η στήλη του Austerlitz.



Η στήλη ύψους 44 μέτρων διαμορφώθηκε σύμφωνα με την στήλη του Τραϊανού στην Ρώμη και χτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης στο Austerlitz το 1805, μία από τις μεγαλύτερες του Ναπολέοντα.

Ένα άγαλμα του Ναπολέοντα είχε εγκατασταθεί στην κορυφή της στήλης το 1810. Αργότερα, το άγαλμα του αυτοκράτορα απομακρύνθηκε και ο χαλκός έλιωσε για να χρησιμοποιηθεί για τον έφιππο ανδριάντα του Ερρίκου IV στην γέφυρα Pont Neuf. Το άγαλμα που υπάρχει πλέον σήμερα, χτίστηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ και απεικονίζει τον Ναπολέοντα Ι ως Ρωμαίο αυτοκράτορα.
Τα κτίρια στην πλατεία Vendôme χρησιμεύουν σήμερα ως κατοικίες, και καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων διάσημων κοσμηματοπωλείων και γνωστών σχεδιαστών ρούχων. Τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία Ritz και Vendôme βρίσκονται επίσης στην πλατεία.



Φωτογραφία: Claude

Ξενοδοχείο: Hôtel De Vendôme ★★★★★
Απόσταση 180 μέτρα από την Πλατεία Βαντόμ
Βαθμολογία: 8,1
Booking.com

Ξενοδοχείο: Castille Paris ★★★★★
Απόσταση 200 μέτρα από την Πλατεία Βαντόμ
Βαθμολογία: 8,3
Booking.com

Ξενοδοχείο: Hôtel Mansart ★★★★
Απόσταση 35 μέτρα από την Πλατεία Βαντόμ
Βαθμολογία: 8,5
Booking.com

Ξενοδοχείο: Royal Saint Honore ★★★★
Απόσταση 260 μέτρα από την Πλατεία Βαντόμ
Βαθμολογία: 8,5
Booking.com


Φωτογραφία: josé luis Zueras