Hostels στο Παρίσι!

Άλλο το Hostel και άλλο το Hotel, το ξενοδοχείο δηλαδή. Τα Hostels ή αλλιώς ξενώνες νεότητας είναι γενικά μια πιο φθηνή επιλογή για διαμονή, χωρίς να υστερεί πολλές φορές σε εγκαταστάσεις και παροχές από ένα καλό ξενοδοχείο, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι το hostel έχει να κάνει και με το ομαδικό πνεύμα.

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για τα Hostels:

Ο πρώτος ξενώνας νεότητας Hostel ιδρύθηκε από τον Richard Schirrmann (Ρίτσαρντ Σέρμαν) περίπου το 1909-1912.



Ο Schirrmann ήταν ένας Γερμανός καθηγητής που του άρεσε να οργανώνει εκδρομές με τους μαθητές του και να ταξιδεύουν έξω από την πόλη τα Σαββατοκύριακα, με επισκέψεις στην εξοχή.

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις εκδρομές, μια ξαφνική καταιγίδα ανάγκασε την ομάδα του να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα άδειο σχολείο. Ήξερε ότι οι οικογένειες των μαθητών του, ήταν αρκετά φτωχές και δεν θα μπορούσαν να μείνουν τα παιδιά σε κάποιο πανδοχείο της περιοχής.

Τότε ήταν που ο Schirrmann είχε την ιδέα της παροχής πολύ φθηνών καταλυμάτων για τους νέους ταξιδιώτες και της χρησιμοποίησης του σχολείου που ήταν άδειο κατά τη διάρκεια των διακοπών, ως ξενώνα για νέους ανθρώπους που ταξίδευαν σε ομάδες στην ύπαιθρο.

[Φωτογραφία από τo πρώτο Hostel στον κόσμο, 1912 στο Κάστρο Altena Γερμανία].

Η ιδέα έπιασε πολύ γρήγορα, και έτσι απλώνονται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Από την δεκαετία του 1930 υπήρχαν περισσότερα από δύο χιλιάδες ξενώνες στη Γερμανία. Ενώ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν κάτι το πολύ γνώριμο πλέον.




- Ποιες οι διαφορές ενός Hostel με ένα ξενοδοχείο (Hotel).
Το hostel έχει να κάνει αρκετά και με το ομαδικό πνεύμα. Όλη η ατμόσφαιρα σε αυτά ευνοεί τις γνωριμίες μεταξύ των ενοίκων, οι οποίοι συχνά διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις μαζί. Ακόμα και το προσωπικό θα βοηθήσει τους πελάτες σε ότι πληροφορία ζητήσουν, οτιδήποτε θέλουν να διοργανώσουν και γενικά σε ότι θελήσουν.

Φυσικά hostel με hostel μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρουν όσο και στις εγκαταστάσεις, η φιλοσοφία τους όμως παραμένει η ίδια.

Μπορεί κάποια να είναι διακοσμημένα λιτά, και άλλα Ντιζαϊνάτα. Τα περισσότερα πλέον διαθέτουν μινι-μπάρ, καφέ, με 24ωρη πρόσβαση στο Ίντερνετ, προσφέρουν οργανωμένες ξεναγήσεις στην πόλη, ψυχαγωγία (βραδιές με DJ, ζωντανή μουσική και καραόκε), κουζίνες όπου μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του φαγητό ή εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία κλπ.

Στα hostels σε γενικές γραμμές οι εγκαταστάσεις είναι συνήθως κοινόχρηστες και οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν ένα κρεβάτι, συνήθως σε έναν κοιτώνα, και μοιράζονται το μπάνιο, το ντους, την τουαλέτα, το πλυντήριο, την κουζίνα, το σαλόνι και ότι άλλο παρέχει το hostel.

Τα δωμάτια μπορούν να είναι τόσο για άνδρες και γυναίκες μαζί, μικτά δηλαδή, ή και ξεχωριστά για κάθε φύλο. Φυσικά δεν λείπουν και τα ιδιωτικά δωμάτια με ιδιωτικά μπάνια κλπ. 

Επίσης μην σας μπερδεύει ο όρος ξενώνας νεότητας. Με τον καιρό, η έννοια του ξενώνα έχει διευρυνθεί, και τώρα τα hostel δέχονται επισκέπτες όλων των ηλικιών, όχι μόνο φοιτητές και άτομα νεαρής ηλικίας που ταξιδεύουν μόνοι και επιλέγουν αυτό το είδος διαμονής, αλλά και οικογένειες ή παρέες, επιλέγοντας έναν φθηνό και άνετο κοιτώνα 4-5 κρεβατιών, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την διαφορετική ατμόσφαιρα.






- Τι δωμάτια μπορείτε να βρείτε σε ένα hostel.
Τα hostels για όσους ταξίδευαν πριν από μερικές δεκαετίες στην Ευρώπη ήταν μια φθηνή επιλογή, που δεν προσέφερε πάντα τις καλύτερες συνθήκες διαμονής. Την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει ριζικά. Παραμένουν φθηνά, οι υπηρεσίες όμως που προσφέρουν έχουν βελτιωθεί σημαντικά και γενικά έχουν αλλάξει ριζικά!

Συνήθως τα Hostels προσφέρουν δωμάτια για 6-8 άτομα. Μερικές φορές παρέχουν μεγαλύτερα δωμάτια με κουκέτες, έως 12 άτομα. Τα δωμάτια μπορεί να είναι τόσο για άνδρες και γυναίκες μαζί ή χωριστά.

Μπορείτε να βρείτε από:
Κρεβάτι σε Κοιτώνα Θηλέων με 4/6/8 Κρεβάτια και παραπάνω.
Κρεβάτι σε Μικτό Κοιτώνα 4/6/8 Κρεβατιών με Ιδιωτικό Μπάνιο.
Κρεβάτια σε Κοιτώνες με Κοινόχρηστο Μπάνιο.
Δίκλινο Δωμάτιο.
Standard Μονόκλινο Δωμάτιο.

Μπορείτε να βρείτε τα πάντα σχεδόν. Δείτε παρακάτω κάποια από τα καλύτερα Hostel του Παρισιού.