Από Αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG) προς το κέντρο του Παρισιού.


Το αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG) "Σαρλ ντε Γκωλ" επίσης γνωστό ως Roissy Airport είναι ένας από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς κόμβους στον κόσμο, και επίσης το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 25 χλμ περίπου από το κέντρο του Παρισιού.

Διαθέτει τρεις τερματικούς σταθμούς. Το Terminal 1 είναι το παλαιότερο. Το Terminal 2 χτίστηκε αρχικά αποκλειστικά για την Air France, αλλά από τότε έχει επεκταθεί σημαντικά και τώρα φιλοξενεί και άλλες αεροπορικές εταιρείες. Ο τρίτος τερματικός σταθμός, Terminal 3 φιλοξενεί κυρίως πτήσεις τσάρτερ και χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες.

Από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG) μπορεί κάποιος να φτάσει στο κέντρο του Παρισιού με πολλούς τρόπους:

Από το Αεροδρόμιο στο κέντρο του Παρισιού με τα λεωφορεία RoissyBus:

Μια υπηρεσία της RATP (την εταιρεία δημόσιων συγκοινωνιών του Παρισιού), τα λεωφορεία Roissybus θα σας μεταφέρουν απευθείας από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο κέντρο του Παρισιού, στην Όπερα (Opera Garnier) από όπου μπορείτε να συνεχίσετε για το ξενοδοχείο σας με το μετρό, με το αστικό λεωφορείο, με ταξί ή με τα πόδια αν βρίσκεστε κοντά. Ο σταθμός Όπερα του Μετρό είναι δίπλα.Η Υπηρεσία Roissybus αρχίζει στις 05:15 το πρωί από την Όπερα στο κέντρο του Παρισιού και στις 06:00 το πρωί από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG). Αναχωρεί και από τα 3 Terminal του αεροδρομίου.

Τα λεωφορεία περνούν κάθε 15 λεπτά μέχρι τις 20:00 και κάθε 20 λεπτά από τις 20:00 έως τις 00:30. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 60-75 λεπτά κατά μέσο όρο και το εισιτήριο μονής διαδρομής κοστίζει 11€. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια ή από το αυτόματο μηχάνημα που υπάρχει στην στάση στην οδό (Rue Scribe & Rue Auber) στην γωνία, κοντά στην Όπερα, (για αυτούς που ξεκινούν από Παρίσι) ή μέσα στο λεωφορείο από τον οδηγό.


Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο RER:

Με το Προαστιακό και συγκεκριμένα με την Γραμμή RER B μπορείτε να φτάσατε στον σταθμό Gare du Nord, Chatelet Les Halles, St Michel/Nôtre Dame, Luxembourg, Port Royal και σε άλλους σταθμούς στο κέντρο του Παρισιού.

Κατεύθυνση από Αεροδρόμιο με την γραμμή RER B προς => Παρίσι (Robinson, Antony, Saint-Rémy-lès-Chevreuse)

Το αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG) έχει 2 σταθμούς για τον προαστιακό σιδηρόδρομο RER από τους οποίους μπορείτε να φτάσετε στο κέντρο του Παρισιού. Ο ένας σταθμός εξυπηρετεί τα Terminal 1 και 3 και ο άλλος σταθμός το Terminal 2.

Συγκεκριμένα ο ένας σταθμός(Gare) του προαστιακού RER βρίσκεται κοντά στο Terminal 3 στην περιοχή του αεροδρομίου (Roissypole) και ονομάζεται Aeroport Charles de Gaulle 1.
Ο άλλος σταθμός βρίσκεται κοντά στο Terminal 2 και ονομάζεται Aeroport Charles de Gaulle 2TGV.* Μην μπερδεύεστε με το Aeroport Charles de Gaulle 1 (με τον αριθμό 1) δεν αναφέρεται για τον σταθμό RER στο Terminal 1, αλλά αναφέρετε στο υπ αριθμόν 1 σταθμό από τους 2 που βρίσκεται στο Terminal 3.

Τα Terminals συνδέονται μεταξύ τους δωρεάν με την αυτόματη υπηρεσία μεταφοράς CDGVAL. (airport shuttle train).
Για παράδειγμα αν η πτήση σας προσγειώνεται στο Terminal 1, θα πρέπει να πάρετε το μικρό ηλεκτρικό τραίνο CDGVAL για να σας μεταφέρει δωρεάν στο Terminal 3/Roissypole από όπου και θα πάρετε τον προαστιακό σιδηρόδρομο RER B για Παρίσι.

Για παράδειγμα αν η πτήση σας προσγειώνεται στο Terminal 2, να έχετε υπόψη ότι το Terminal 2 είναι το μεγαλύτερο από τα 3 και διαιρείτε σε 6 μικρότερα θα λέγαμε "υπο-Terminals". Εσείς για να πάτε στον προαστιακό σιδηρόδρομο RER B, θα πρέπει να πάτε μεταξύ των "υπο-Terminals" (2D-2C) και (2F-2E) όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα. Υπάρχουν πολλές ταμπέλες που θα σας κατευθύνουν προς τα εκεί.

Δείτε παρακάτω ένα σχετικό βιντεάκι με το CDGVAL (airport shuttle train).
* Η υπηρεσία μεταφοράς CDGVAL είναι μόνο για μεταφορά μεταξύ των Terminals, των χώρων στάθμευσης και των σιδηροδρομικών σταθμών του αεροδρομίου. Μέσα στο CDGVAL ακούγονται φωνητικές οδηγίες για κάθε στάση στα Γαλλικά και στα Αγγλικά, οπότε θα καταλάβετε πότε θα φτάσετε εκεί που θέλετε. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη, κοντά στα 8 λεπτά από την μια άκρη μέχρι την άλλη.Τώρα, από τον σταθμό του προαστιακού σιδηρόδρομου RER, μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια είτε από τα εκδοτήρια είτε από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων που βρίσκονται εκεί.

Το 2015, το εισιτήριο για Αεροδρόμιο CDG - Παρίσι, ήταν 10€ μονή διαδρομή. Τα παιδιά από 4 έως 9 ετών έχουν έκπτωση, με τιμή στα 7€, ενώ τα παιδιά κάτω των 4 ετών είναι δωρεάν.

* Στα ταξίδια προς το αεροδρόμιο, να είστε σίγουροι ότι προορισμός της αμαξοστοιχίας σας είναι "Charles de Gaulle-Roissy." Γραμμή RER B και συγκεκριμένα RER B3. Δείτε στον χάρτη την γραμμή με μπλε χρώμα.

Ταξί:
Μπορείτε να νοικιάσετε ταξί από το Charles de Gaulle προς Παρίσι από 40 - 70 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία του ξενοδοχείου σας, την κίνηση, αν ταξιδεύετε κατά την διάρκεια της ημέρας ή νύχτας κ.λ.π. Σημειώστε ότι κάποιοι οδηγοί μπορεί να αρνηθούν να μεταφέρουν πάνω από 3 άτομα.