Πλατεία των Βοσγίων (Place des Vosges)

Η Πλατεία των Βοσγίων (Place des Vosges), η αρχαιότερη πλατεία του Παρισιού θεωρείτε μια από τις πιο όμορφες πλατείες του κόσμου.

Η ιστορία της πλατείας του Place des Vosges πηγαίνει πίσω στο 1604 όταν ο Βασιλιάς Ερρίκος Δ' έχτισε ένα Βασιλικό κτίσμα Royal Pavilion στο νότιο άκρο της πλατείας. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Baptiste du Cerceau. 

Ο Βασιλιάς διέταξε και τα 35 κτίρια του Βασιλικού συγκροτήματος που συνορεύουν με την πλατεία να ακολουθούν το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο.


Το αποτέλεσμα, ένα πρώιμο παράδειγμα πολεοδομίας. Είναι ένα συμμετρικό τετράγωνο που περιβάλλεται από παρόμοια κτήρια με κόκκινο τούβλο, άσπρες πέτρινες προσόψεις, απότομες στέγες από σχιστόλιθο και όλα τα παράθυρα στις σοφίτες. Η πλατεία εγκαινιάστηκε επίσημα το 1612 ως «Place Royale». Το 1800 ο Ναπολέων άλλαξε το όνομα της πλατείας από «Place Royale» σε πλατεία Place des Vosges για να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς το τμήμα Vosges, την πρώτη περιοχή της Γαλλίας που πλήρωσε φόρους για την υποστήριξη της εκστρατείας του επαναστατικού στρατού κατά την Γαλλική επανάσταση. Η πλατεία ονομάστηκε και πάλι Place Royale το 1815 για να αλλάξει για άλλη μια φορά και τελευταία, σε «Place des Vosges» το 1870.

Εκείνη την εποχή περιβαλλόταν από γκαζόν και ήταν ένα αγαπημένο μέρος για μονομαχίες. Το 1639 ανεγέρθη στο κέντρο της πλατείας ένα έφιππο άγαλμα του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΓ από τον Ρισελιέ (Richelieu), το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, με ένα νέο άγαλμα του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΓ να εγκαθίσταται εκεί το 1825.


Φωτογραφία: Virginie Kahn

Πολλοί διάσημοι Γάλλοι έζησαν εδώ σε αυτή την πλατεία, μεταξύ των οποίων ο Καρδινάλιος Ρισελιέ (Richelieu) και ο Βίκτωρ Ουγκώ. Ο Καρδινάλιος Ρισελιέ, έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας το 1624 και είχε ζήσει στην πλατεία από το 1615 έως 1627.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (Victor Hugo), ο Γάλλος μυθιστοριογράφος και ποιητής και συγγραφέας του βιβλίου «Η Παναγία των Παρισίων», έζησε εκεί από το 1832 έως το 1848. Το σπίτι, που σήμερα ονομάζεται «Maison de Victor Hugo» και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα δωμάτια όπου ο Βίκτωρ Ουγκώ έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του Μυθιστορήματος «Les Misérables». Οι Άθλιοι.


Φωτογραφία: Jean-Marc kuntz

Η πλατεία Place des Vosges είναι πλέον ένα ήσυχο μέρος, ένα ωραίο κεντρικό πάρκο που περιβάλλεται από στοές με καταστήματα και καφετέριες. Βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Λε Μαραί (Le Marais) στο 3 με 4 διαμέρισμα, όχι μακριά από την πλατεία της Βαστίλης.


Φωτογραφία: David McSpadden

Φωτογραφία: David McSpadden

Φωτογραφία: marina flickr

Φωτογραφία: Lee Howard

Ξενοδοχείο: Le Pavillon de la Reine ★★★★
Απόσταση 100 μέτρα από την Πλατεία των Βοσγίων
Βαθμολογία: 9
Booking.com

Ξενοδοχείο: L'Hostellerie du Marais ★★★
Απόσταση 170 μέτρα από την Πλατεία των Βοσγίων
Βαθμολογία: 8,1
Booking.com

Ξενοδοχείο: Turenne Le Marais ★★★
Απόσταση 160 μέτρα από την Πλατεία των Βοσγίων
Βαθμολογία: 8,1
Booking.com

Ξενοδοχείο: Hôtel de Neuve Le Marais ★★★
Απόσταση 250 μέτρα από την Πλατεία των Βοσγίων
Βαθμολογία: 7,6
Booking.com