Το Ανάκτορο Vaux-Le-Vicomte (Βο-Λε-Βικόντ) Λίγο έξω από το Παρίσι

Το Ανάκτορο Chateau de Vaux-le-Vicomte (Βο-Λε-Βικόντ) είναι το μεγαλύτερο ιδιόκτητο κάστρο της Γαλλίας και έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ένα Μπαρόκ Γαλλικό Ανάκτορο που βρίσκεται στην περιοχή Maincy, κοντά στην πόλη Melun, 55 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού.

Το Ανάκτορο χτίστηκε το 1658 - 1661 από τον υπουργό Οικονομικών Nicolas Fouquet (Νικoλά Φουκέ) του Λουδοβίκου XIV, ο οποίος συγκέντρωσε μια αξιοζήλευτη αρχιτεκτονική ομάδα σχεδιαστών για να δημιουργήσει το σπίτι των ονείρων του.

Φωτογραφία: Claude Rozier - flickr

Η ίδια ομάδα αργότερα έφτιαξε και το παλάτι των Βερσαλλιών, καθώς το Ανάκτορο Vaux-le-Vicomte αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για το Παλάτι των Βερσαλλιών.

Για την υλοποίηση της φιλοδοξίας του Nicolas Fouquet, για το Ανάκτορο με την καταπληκτική αρχιτεκτονική, την πολυτελή διακόσμηση και έναν από τους ομορφότερους κήπους, απασχολήθηκαν τρία ταλαντούχα άτομα: Ο αρχιτέκτονας Louis Le Vau, ο ζωγράφος και γλύπτη Charles Le Brun και ο κηπουρός Andre Le Notre. Η τέλεια αρμονία ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο είναι το αποτέλεσμα της ιδιοφυΐα τους! O βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ ζήλεψε το κάστρο Βο-Λε-Βικόντ, του υπουργού οικονομικών Nicolas Fouquet και πήρε την απόφαση πως η κατοικία του θα πρέπει να ξεπερνάει σε κάθε τομέα το παλάτι του υπουργού του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Παλάτι των Βερσαλλιών.

Φωτογραφία: Quentin Douchet - flickr


Φωτογραφία: Claude Rozier - flickr


Φωτογραφία: Pascal Berger - flickr


Φωτογραφία: Stephen Shankland - flickr


Φωτογραφία: flickr

Φωτογραφία: dream picture studio


Φωτογραφία: Stephen Shankland - flickr

Το Αρχιτεκτονικό Αριστούργημα Vaux-le-Vicomte υπό το φως των κεριών:
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στον χώρο πραγματοποιείτε εκεί κάθε Σάββατο βράδυ υπό το φως των κεριών με το λεγόμενο Candlelight evenings.

Το Chateau de Vaux-le-Vicomte προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν το κτήμα, το οποίο φωτίζεται με 2000 και πλέον αναμμένα κεριά μέσα στο κάστρο, στους κήπους, στα συντριβάνια και σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα, μια ατμόσφαιρα από το παρελθόν και μια πρόσκληση για να αναβιώσει κανείς τις εκδηλώσεις του παρελθόντος που λάμβαναν χώρα εκεί. 
Μια τέλεια στιγμή για να απολαύσετε ένα ποτήρι σαμπάνιας στη βεράντα του Ανακτόρου. Ενώ οι βραδιές ολοκληρώνονται με πυροτεχνήματα!

Τα βράδια υπό το φως των κεριών (Candlelight evenings) πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο το βράδυ σε ετήσια βάση από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.


Φωτογραφία: didier ensarguex - flickr

Πρόσβαση - Πληροφορίες:
Βρίσκεται 55 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού και σχετικά κοντά στο ανάκτορο Φονταινεμπλώ. Είναι γενικά έξω από την πεπατημένη για τους περισσότερους που επισκέπτονται το Παρίσι, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν το Παλάτι των Βερσαλιών.

Μπορείτε να πάτε με την γραμμή RER D (πράσινη γραμμή) του προαστιακού από Gare de Lyon ή από οποιονδήποτε σταθμό, μέχρι την πόλη Melun ή με το περιφερειακό τρένο από τον σταθμό Gare de Lyon μέχρι την πόλη Melun. Το περιφερειακό τρένο (TER) είναι ταχύτερο, καθώς έχει λιγότερες στάσεις και είναι ίσως η προτιμότερη επιλογή.

Τώρα από την πόλη Melun μέχρι το Ανάκτορο είναι περίπου 6 χιλιόμετρα απόσταση και μπορείτε να πάτε με το λεωφορείο η με ταξί. Ενδεικτική τιμή εισόδου στο κάστρο είναι 14-16 ευρώ ανά άτομο. Επίσης υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές από Παρίσι με συνοδό ξεναγό και για τα δύο Ανάκτορα Vaux-Le-Vicomte και Παλάτι Φονταινεμπλώ σε μια μονοήμερη εκδρομή.