Πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) - Παρίσι


Με 20 περίπου στρέμματα έκταση, η Πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) με σχήμα οκτάγωνο είναι η μεγαλύτερη πλατεία στο Παρίσι και βρίσκεται μεταξύ του κήπου Jardin des Tuileries και των Ηλύσιων Πεδίων στο 8 διαμέρισμα του Παρισιού.

Το 1763, ένα μεγάλο άγαλμα του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου είχε ανεγερθεί στο χώρο για να τιμήσει τον βασιλιά.

Η πλατεία γύρω από το άγαλμα δημιουργήθηκε αργότερα, το 1772, από τον αρχιτέκτονα Jacques-Ange Gabriel.


Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το άγαλμα του Λουδοβίκου XV αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, που ονομάζονταν «Liberte» (ελευθερία) και η περιοχή μετονομάστηκε σε πλατεία Place de la Revolution (πλατεία της επανάστασης).

Στο τότε κέντρο της πλατείας είχε τοποθετηθεί μια γκιλοτίνα (guillotine), ή αλλιώς λαιμητόμος όπου σε ένα χρονικό διάστημα μόλις δύο ετών, αποκεφαλίστηκαν 1119 άνθρωποι σε αυτό το σημείο, μεταξύ των οποίων και πολλά διάσημα πρόσωπα όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος 16ος, η Μαρία Αντουανέτα, ο επαναστάτης Ροβεσπιέρος και πολλοί άλλοι.

* Η γκιλοτίνα (guillotine) ή λαιμητόμος ήταν μηχανικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές χώρες για τον αποκεφαλισμό των καταδικασμένων σε θάνατο.



Μετά την επανάσταση η πλατεία μετονομάστηκε πολλές φορές μέχρι το 1830, όταν δόθηκε το σημερινό όνομα Place de la Concorde.

Τον δέκατο ένατο αιώνα ένας οβελίσκος 3200 ετών από τον ναό του Ραμσή ΙΙ στη Θήβα εγκαταστάθηκε στο κέντρο της πλατείας Place de la Concorde. Πρόκειται για ένα οβελίσκο ύψους 23 μέτρων από ροζ γρανίτη και βάρους 230 τόνων περίπου που καλύπτεται με ιερογλυφικά όπου απεικονίζονται οι βασιλείες των Φαραώ.
Τρεις ήταν οι οβελίσκοι που προσφέρθηκαν από τον αντιβασιλέα της Αιγύπτου το 1831 αλλά μόνο ένας μεταφέρθηκε στο Παρίσι.
Σε κάθε γωνιά της οκτάγωνης πλατείας υπάρχει ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει τις Γαλλικές πόλεις: Μπορντό, Μπρεστ, Λιλ, Λιόν, Μασσαλία, Νάντη, Ρουέν και Στρασβούργο.

Τα αγάλματα εγκαταστάθηκαν το 1836 από τον Jacob Ignaz Hittorf, ο οποίος επανασχέδιασε την πλατεία Place de la Concorde μεταξύ 1833 και 1846, ενώ την ίδια χρονιά ένα χάλκινο σιντριβάνι, που ονομάζεται «La Fontaine des Mers» προστέθηκε στην πλατεία και ένα δεύτερο το «Elevation of the Maritime» εγκαταστάθηκε το 1839.

Φωτογραφία: fineartamerica.com

Από την πλατεία Place de la Concorde μπορείτε να δείτε την Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και την Αψίδα του Θριάμβου στα δυτικά, την Εκκλησία Madeleine (βόρεια), τον κήπο Jardin des Tuileries (ανατολικά) και κατά μήκος του Σηκουάνα το Palais Bourbon που τώρα βρίσκεται η Εθνική Συνέλευση.