Η Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής (La Madeleine) - Παρίσι

Ο ναός που χτίστηκε σε Κλασικό στυλ την εποχή του Λουδοβίκου XV το 1764, ακριβώς βόρεια της πλατείας Place de la Concorde είναι γνωστός ως «La Madeleine».

Το μεγάλο κτίριο είναι στην πραγματικότητα μια εκκλησία, αφιερωμένο στην Μαρία την Μαγδαληνή.

Στα Γαλλικά, η Μαγδαληνή είναι γνωστή ως Madeleine, εξ ου και το όνομα του κτιρίου.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1764, με σχέδια από τον αρχιτέκτονα Pierre Constant d'Ivry, παρόμοια με τα σχέδια της Εκκλησίας στο Les Invalides, Μέγαρο των Απομάχων.

Φωτογραφία: wiki

Φωτογραφία: bervaz

Όταν ο Pierre Constant d'Ivry πέθανε πριν την ολοκλήρωση του έργου, (τα αρχικά σχέδια του οποίου μπορεί κανείς να δει σήμερα στο Μουσείο Carnavalet), το έργο δόθηκε στον Guillome-Martin Couture. Και έτσι αποφασίστηκε να ισοπεδωθεί το ημιτελές κτίριο και να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο, αυτή τη φορά με βάση το Πάνθεον.

Παρόλο αυτά η κατασκευή του σταμάτησε και πάλι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι το 1806, όταν ο Ναπολέων αποφάσισε να χτίσει έναν ναό προς τιμήν του στρατού του. Έτσι το κτίσμα ισοπεδώθηκε για μια ακόμη φορά και ξεκίνησε με την ανέγερση ενός ναού που βασιζόταν στο «Maison Carree», ενός αρχαίου Ελληνορωμαϊκού ναού στη Γαλλική πόλη Νιμ. Με την κατασκευή της Αψίδας του Θριάμβου όμως, με την οποία τιμάται ο Γαλλικός στρατός, ο νέος ναός έψαχνε για μια νέα λειτουργία. Ορισμένες από τις προτάσεις που υπόθηκαν ήταν να χρησιμοποιηθεί ο ναός ως κοινοβούλιο, ή τράπεζα ή ακόμα και για σιδηροδρομικό σταθμό. Τέλος, το 1842 το κτίριο εγκαινιάστηκε ως εκκλησία, μια λειτουργία που κατέχει ακόμη και σήμερα.


Φωτογραφία: Thomas Favre-Bulle
Φωτογραφία: Phillip Colla

Στο εξωτερικό της, το περιστύλιο αποτελείται από 52 κίονες κορινθιακού ρυθμού, ύψους 20 μέτρων η κάθε μία. Στο μπροστινό μέρος, οι στήλες συμπληρώνονται με ένα γλυπτό διάζωμα, ενώ τα ανάγλυφα στις μπρούτζινες πόρτες αντιπροσωπεύουν τις Δέκα Εντολές. Εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό της εκκλησίας με το άγαλμα της Μαρίας Μαγδαληνής που κοσμεί τον χώρο της αγίας τράπεζας και την αναπαριστά να αναλήπτεται στους ουρανούς από δύο αγγέλους.
Η εκκλησία Madeleine βρίσκεται κοντά στο Παλέ Γκαρνιέ (Palais Garnier) και την Πλατεία Κονκόρντ.