Rue Cremieux: Ο Πολύχρωμος δρόμος του Παρισιού!


Όχι, οι φωτογραφίες δεν είναι από κάποιο νησάκι της Καραϊβικής, αλλά από έναν μικρό.. γραφικό πολύχρωμο πεζόδρομο που βρίσκεται στο 12 διαμέρισμα του Παρισιού

Η οδός Cremieux βρίσκεται μεταξύ των οδών Rue de Lyon και Rue de Bercy, όχι μακριά από τον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό του Gare de Lyon.

Και πραγματικά μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε κάπου έξω από το Παρίσι, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ή σε κάποιο Γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο.

Φωτογραφία: fififoto93

Ο πολύχρωμος αυτός λιθόστρωτος πεζόδρομος δημιουργήθηκε το 1865 με το αρχικό όνομα να είναι Millaud. Αυτό μέχρι το 1897 όπου ο δρόμος πήρε το σημερινό της όνομα από τον Adolphe Cremieux, δικηγόρος και πολιτικός. 
Γεννημένος στην πόλη Νιμ από μια πλούσια εβραϊκή οικογένεια, ήταν ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Εβραίων της Γαλλίας. Ο λιθόστρωτος πεζόδρομος με τις πολύχρωμες ιδιωτικές κατοικίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι 144 μέτρα μήκος και πλάτος 7,50μ. και ήταν μια πρωτοβουλία των κατοίκων να ζωγραφίσει τις προσόψεις τους με απαλά παστέλ χρώματα: πράσινο, μπλε, μοβ, κίτρινο, ροζ.

Φωτογραφία: Anne-Sophie LIPP

Μια πινακίδα στον αριθμό 8 του πεζόδρομου χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το πόσο είχε φτάσει η στάθμη του νερού από τον ποταμό Σηκουάνα κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 1910. Το νερό έφτασε το 1 μέτρο και 75 εκατοστά.

Σε μια ηλιόλουστη μέρα, δεν θα είστε ο μόνος που θα τραβήξετε φωτογραφίες από το γοητευτικό πεζόδρομο! Πολλοί λάτρεις της μόδας έχουν κάνει την οδό rue Cremieux το αγαπημένο τους σημείο για την παρουσίαση των τελευταίων ενδυμάτων τους.

Φωτογραφία: alyssa BLACK.

Φωτογραφία: Uche M

Φωτογραφία: Pascal CROCE


Φωτογραφία: Pascal CROCE

Πρόσβαση: Σταθμοί του μετρό Μ: Στάση Gare de Lyon - Γκαρ ντε Λυών, (γραμμές 1 και 14) ή Προαστιακός RER, (γραμμή A και D).

* Oι κάτοικοι του δρόμου θα προτιμούσαν σίγουρα να παραμείνει άγνωστο το σημείο τους.. Επομένως σας ενθαρρύνω να είμαστε διακριτικοί στην επίσκεψή μας στην οδό rue Cremieux.