Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών - Παρίσι

Οι Βερσαλλίες (Versailles) είναι βασιλικό ανάκτορο 20 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή ανάκτορα στον κόσμο. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι πρώτες εργασίες άρχισαν το 1661, ενώ μέχρι το 1685 είχε τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Στα τέλη του 18ου αιώνα το ανάκτορο είχε την σημερινή του μορφή.



Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών ή αλλιώς οι «Βερσαλλίες» ήταν μέχρι το 1660 ένα απλό μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως καταφύγιο κυνηγιού, που ήταν η αγαπημένη ασχολία των βασιλέων εκείνης της εποχής. Μετά το 1660 ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ αποφάσισε να επεκτείνει το παλάτι, με σκοπό οι Βερσαλλίες να γίνουν βασιλικό ανάκτορο και το πιο λαμπρό παλάτι της Ευρώπης, αλλά και για να στεγάσει την απόλυτη μοναρχία, Παλαιού Καθεστώτος στο Παρίσι.



Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών ήταν διάσημο όχι μόνο ως ένα κτίριο, αλλά ως ένα σύμβολο του συστήματος της απόλυτης μοναρχίας του Παλαιού Καθεστώτος στο Παρίσι, καθώς ήταν η επίσημη έδρα της εξουσίας, μέχρι το 1789, όπου και ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση που συνετέλεσε στο τέλος της βασιλείας στην χώρα και το τέλος της κυριαρχίας των Βερσαλλιών ως πολιτικό κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, όλα τα αντικείμενα τέχνης μέσα στο Παλάτι των Βερσαλλιών μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου για την ασφαλή φύλαξη τους.



Το ανάκτορο αποτελείται από τρία μέρη, το κυρίως μέρος όπου έμενε η βασιλική οικογένεια σε σχήμα U, και άλλες δύο πτέρυγες δεξιά και αριστερά του κυρίως κτιρίου όπου έμεναν οι ευγενείς, ο κλήρος και οι υπουργοί. Άλλα 3 παραπλήσια κτίρια χτίστηκαν για να στεγάσουν το προσωπικό, που αποτελούνταν από χιλιάδες υπηρέτες, τα μαγειρεία, τα εκατοντάδες άλογα μαζί με τις άμαξες τους και όλο τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό.




Το ανάκτορο των Βερσαλλιών είναι γνωστό και για τους τεράστιους κήπους του μαζί με πολλά συντριβάνια και αγάλματα. Ο κήπος του παλατιού είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, με γεωμετρικό μοτίβο θάμνων, παρτέρια και δέντρα, με συνολική έκταση που φτάνει τα 800 εκτάρια. Διαμορφώθηκαν το 1680 από τον περίφημο βοτανολόγο, ζωγράφο και αρχιτέκτονα τοπίου Andre le Notre και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή μετά από διάφορες επεμβάσεις και επεκτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Στα συντριβάνια και στα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία, όπως και στο εσωτερικό του ανακτόρου.
Ένα παλάτι μοντέλο για τα μετέπειτα παλάτια στην Ευρώπη, ένα κλασικό παράδειγμα του 18ου αιώνα Γαλλικής αρχιτεκτονικής και τέχνης, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Γαλλία. Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών μετατράπηκε σε μουσείο της Γαλλικής ιστορίας το 1833.

Ξέρατε ότι:
Το Ανάκτορο διαθέτει περίπου 2.143 παράθυρα, 1.252 τζάκια, και 67 σκάλες

Πως θα πάτε:
- Από το Παρίσι, πάρτε την γραμμή RER C του προαστιακού, στο σταθμό Gare Saint-Lazare (8 και 9 διαμέρισμα του Παρισιού) προς Βερσαλλίες (γύρω στα 15 λεπτά περπάτημα με τα πόδια, από τον σταθμό μέχρι το παλάτι).
- Μπορείτε να πάρετε την γραμμή Transilien line N από το κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Gare Montparnasse (14 με 15 διαμέρισμα του Παρισιού) που θα σας μεταφέρει απευθείας στις Βερσαλλίες, στον σιδηροδρομικό σταθμό Chantiers στις Βερσαλλίες.