Το Παρεκκλήσι Σαιντ Σαπέλ (Sainte Chapelle)

Το παρεκκλήσι Σαιντ Σαπέλ (Sainte Chapelle) κτίστηκε από τον Λουδοβίκος Θ΄ και εγκαινιάστηκε το 1248, αρχικά για να στεγάσει πολύτιμους θρησκευτικούς θησαυρούς. Αυτό το υπέροχο εκκλησάκι του 12ο αιώνα αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

Βρίσκεται στην νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ στο κέντρο του Παρισιού. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Λουδοβίκος Θ΄ ο οποίος έψαχνε μια καλή τοποθεσία για να στεγάσει θρησκευτικούς θησαυρούς, όπως το ακάνθινο στεφάνι, ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού καθώς και λείψανα, τα οποία είχε αγοράσει από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Βαλδουίνο τον Β.Μάλιστα λέγετε ότι ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ είχε πληρώσει τόσο ακριβά αυτά τα θρησκευτικά κειμήλια, που σχεδόν θα μπορούσε να χτίσει το Σαιντ Σαπέλ τέσσερις φορές!
Τα σχέδια για το Σαιντ Σαπέλ αποδίδονται στον Pierre de Montreuil, ο οποίος είχε δημιουργήσει επίσης σχέδια και για μέρος του καθεδρικού ναό της Παναγίας των Παρισίων. Το Παρεκκλήσι 36 μέτρα μήκους, 17 μέτρα πλάτους και 42,5 μέτρα ύψους, ολοκληρώθηκε σε μόλις έξι χρόνια και θεωρείται ένα τέλειο παράδειγμα της Γοτθικής Αρχιτεκτονικής με καταπληκτικά βιτρώ.
Το Saint-Chapelle υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του παρεκκλησίου, όπως έπιπλα, πάγκοι να εξαφανιστούν εντελώς, όπως και τα πολύτιμα κειμήλια, από τα οποία ότι έχουν απομείνει στεγάζονται σήμερα στην Notre-Dame.


Φωτογραφία: Christopher Chan

Φωτογραφία: andreasgrund