Κονσιερζερί (La Conciergerie) - Παρίσι

Κονσιερζερί (La Conciergerie). Ξεκίνησε ως Βασιλικό παλάτι (Palais de la Cite) ήταν η πρώτη κατοικία των βασιλέων της Γαλλίας, ενώ αργότερα εξελίχθηκε σε φυλακές, διαδραματίζοντας έναν σκοτεινό ρόλο κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα, στην δυτική πλευρά του Ιλ ντε λα Σιτέ, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγία των Παρισίων (Νοτρ Νταμ).

Το Conciergerie χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώιμης Γοτθικής αρχιτεκτονικής.


Φωτογραφία: Gábor Wiandt

Το έργο κατασκευάστηκε μετά από διαταγή του Φίλιππου IV και του Λουδοβίκου IX. Συγκεκριμένα ο Λουδοβίκος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή του Sainte Chapelle, ενώ κατά την διάρκεια του Φίλιππου Δ΄ χτίστηκαν οι πύργοι που δίνουν μια μαγευτική θέα από τον ποταμό και ένας μεγάλος προθάλαμος. Οι αρχιτέκτονες στους οποίους ανατέθηκε η ολοκλήρωση του έργου ήταν ο Nicolas des Chaumes και ο Jean de Saint Germer.

Το υπέροχο κατά τα άλλα Γοτθικό παλάτι υπήρξε ένας σιωπηλός μάρτυρας των μεγάλων γεγονότων στην Ιστορία της Γαλλίας.
Το παλάτι εγκαταλείφθηκε από τους βασιλείς και μέχρι 1391, είχε μετατραπεί σε φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους και κοινούς εγκληματίες.


Φωτογραφία: flickr

Κατά τη διάρκεια της "Βασιλείας του τρόμου".
Η Γαλλική Επανάσταση (1789-1799) ήταν μια από τις πιο βίαιες περιόδους της Γαλλικής Ιστορίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, το Conciergerie έγινε διάσημο ως η τοποθεσία όπου κρατούνταν οι φυλακισμένοι πριν οδηγηθούν στην γκιλοτίνα (λαιμητόμο) για αποκεφαλισμό.

Εκεί στεγαζόταν και το Επαναστατικό Δικαστήριο, το δικαστήριο που είχε συσταθεί για τις δίκες των αντιπάλων της Γαλλικής Επανάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο μεταξύ 1793 και 1795, πάνω από 2.600 κρατούμενοι στάλθηκαν στην γκιλοτίνα για αποκεφαλισμό, μεταξύ άλλων η Μαρία Αντουανέτα, ο ποιητής Αντρέ Σενιέ και πολλοί άλλοι. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο επικεφαλής του δικαστηρίου, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ο οποίος μέσω του Επαναστατικού Δικαστηρίου έστελνε με συνοπτικές διαδικασίες στη λαιμητόμο εκατοντάδες Γάλλους πολίτες αντιφρονούντες, άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά φυλακίστηκε εδώ στο Conciergerie πριν σταλθεί και ο ίδιος στην λαιμητόμο το 1794 για να έχει ακριβώς την ίδια τύχη.

Φωτογραφία: coquitlam guy

Μετά την Επανάσταση το κτήριο εξακολούθησε να χρησιμοποιείται ως φυλακή για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, όπως ο Αυτοκράτορας Ναπολέων Γ. Μετέπειτα, μια εκτεταμένη ανοικοδόμηση και ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε στο παλάτι στα μέσα του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του κελιού της Μαρίας Αντουανέτας σε ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη της. 

Το κτίριο ήταν εκτός λειτουργίας μέχρι και το 1914 όπου και άνοιξε για το κοινό ως Εθνικό Ιστορικό Μνημείο. Σήμερα παραμένει ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο αν και η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα κρατητήρια, διάφορες αίθουσες, το μπουντρούμι της Μαρίας Αντουανέτας καθώς και το παρεκκλήσι προς τιμήν της, να δει τα κέρινα ομοιώματα και τους φρουρούς ντυμένους με τις στολές του τότε και να πάρει μια εικόνα για αυτά τα σκοτεινά χρόνια.

Ένα μεγάλο μέρος του κτηρίου χρησιμοποιείται σήμερα και καταλαμβάνεται από το δικαστικό μέγαρο του Παρισιού (Palais de Justice) ενώ τα περισσότερα από τα σημεία του παλατιού αποτελείται από τις πρώην φυλακές και άλλες αίθουσες.

Πρόσβαση: Γραμμή 4 του Μετρό, σταθμό Cité.

Φωτογραφία: flickr

Φωτογραφία: florianCW