Παρίσι: Μουσεία

Τα Μουσεία της Ρώμης
Αν υπάρχει ένα πράγμα που συναγωνίζεται την Παριζιάνικη εμμονή με το γκουρμέ και το καλό φαγητό, τότε αυτό είναι τέχνη. Αυτό το πάθος για την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα, αντανακλάται μέσα από τον μεγάλο αριθμό των μουσείων που διαθέτει το Παρίσι. Σύμφωνα με το δήμο υπάρχουν σχεδόν 250 Μουσεία που καθιστούν το Παρίσι την πρωτεύουσα με τα περισσότερα μουσεία στον κόσμο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν για το Λούβρο, το Κέντρο Πομπιντού και το Musée d'Orsay, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά μουσεία στο Παρίσι που δεν είναι και τόσο ευρεύως γνωστά, αλλά αξίζει να δείτε. Με τόσα πολλά μουσεία, θα μπορούσε κάποιος να έρθει στο Παρίσι δεκάδες φορές και ακόμα να βλέπει κάτι νέο σε κάθε ταξίδι.

Μουσεία: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το Λούβρο είναι ένας από τα μεγαλύτερα Μουσεία στον κόσμο και ένα ιστορικό μνημείο στο Παρίσι. 35.000 και πλέον, αντικείμενα από την προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα εκτίθενται σε μια έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων.
Επίσης είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο του κόσμου, με περισσότερους από 9.260.000 επισκέπτες το 2014.

Η συλλογή του Λούβρου περιλαμβάνει μια ποικίλη γκάμα από Αιγυπτιακές Αρχαιότητες, Αρχαία Ελληνικά και Ρωμαϊκά γλυπτά, Ισλαμική Τέχνη, μια απαράμιλλη συλλογή Γαλλικής ζωγραφικής και γλυπτικής και άλλα αντικείμενα Γάλλων ευγενών, Ιταλική Αναγέννηση, και άλλα έργα τέχνης (ροκοκό, μεσαίωνα, αναγέννηση, νεοκλασικισμό).

Έργα που καλύπτουν ολόκληρο τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Ολόκληρη η Ιστορία της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες βρίσκεται στο Λούβρο με περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης να εκτίθενται στο Μουσείο.

Μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του μουσείου είναι η Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και φυσικά η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ακόμα κι αν δεν είστε το είδος του ατόμου που απολαμβάνει να περάσει κάποιες ώρες σε κάποιο μουσείο, σίγουρα μια επίσκεψη στο Λούβρο θα σας αλλάξει γνώμη.
Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού στο πρώτο διαμέρισμα, στις όχθες του Σηκουάνα. Διαβάστε περισσότερα για το μουσείο Λούβρου στο Παρίσι.


Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένα μεγάλο μουσείο φυσικής ιστορίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη της ζωής και τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου είδους και του περιβάλλοντός του.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δημιουργήθηκε αρχικά το 1793, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, έγινε ένα κατάλληλο μουσείο, που γρήγορα επεκτάθηκε σε τομείς όπως η ζωολογία, η παλαιοντολογία, ορυκτολογία, χημεία, φυτολογία και την ανατομία των ειδών.

Βρίσκεται στον βοτανικό κήπο Jardin des Plantes στο 5 διαμέρισμα του Παρισιού και ανάμεσα στα εκθέματά του μπορείτε να δείτε ολόκληρους σκελετούς δεινοσαύρων, Στο ισόγειο, του μουσείου δεσπόζει ο κόσμο της θάλασσας, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ζωικά είδη που ζουν κάτω από το νερό, καθώς και τα ζώα που ζουν κοντά σε αυτό.
Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα μεγάλα θηλαστικά. Το αποκορύφωμα εδώ είναι η πομπή των ζώων από τη σαβάνα, με επικεφαλής τον ένα αφρικανικό ελέφαντα.
Ο δεύτερος όροφος εστιάζει στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων ειδών. Ενδιαφέρον είναι και ο χώρος των απειλούμενων ειδών, ενώ ο τελευταίος όροφος εξηγεί την ποικιλία και την εξέλιξη της ζωής και εισάγει τους επισκέπτες στην γενετική.

Στο ίδιο το κτίριο είναι επίσης και το «Galerie des Enfants», ένα μουσείο αφιερωμένο στην εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.


Τα Μουσεία της ΡώμηςΜουσείο Καρναβαλέ (Musee Carnavalet):
Tο μουσείο αυτό εγκαινιάστηκε το 1880 και είναι αφιερωμένο στην Ιστορία του Παρισιού από τις απαρχές του έως σήμερα. Βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Marais, στην καρδιά του τρίτου διαμερίσματος του Παρισιού.
Tο μουσείο στεγάζεται σε ένα αναγεννησιακό ξενοδοχείο (δύο αρχοντικά), χαρακτηριστικό παραδείγματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στο Παρίσι του 16ου και 17ου αιώνα. Διαβάστε περισσότερα για το Μουσείο Καρναβαλέ (Musee Carnavalet).


Μουσείο Επιστημών (Musee des Arts et Metiers) Το Musée des Arts et Métiers είναι ένα μουσείο τεχνολογικής καινοτομίας που δείχνει την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας ανά τις εποχές.
Το μουσείο χωρίζεται σε πολλούς τομείς: Επιστημονικά όργανα, Μηχανική, Κατασκευές, Επικοινωνιών και Μεταφορών κλπ. Το μουσείο διαθέτει πάνω από 80.000 αντικείμενα και 15.000 σχέδια στη συλλογή της, εκ των οποίων περίπου 2.500 είναι προς επίδειξη στο Παρίσι. Το υπόλοιπο της συλλογής διατηρείται σε αποθήκες στο Saint-Denis.
Αντικείμενα όπως, παλιά ρολόγια, γραμμόφωνα, κινητήρες, υπερυπολογιστές, ρομπότ ακόμη και αεροπλάνα. Ενώ μεταξύ της συλλογής είναι μια πρωτότυπη εκδοχή του Εκκρεμές του Φουκώ, το πρωτότυπο μοντέλο του Αγάλματος της Ελευθερίας από τον Auguste Bartholdi, καθώς και μερικά από τα πρώτα αεροπλάνα.
Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Saint-Martin-des-Champs και βρίσκεται στο 3 διαμέρισμα του Παρισιού.

Μουσεία: ΤΕΧΝΗΣ

Το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού (Centre George Pompidou), γνωστό και ως Κέντρο Μπομπούρ (Beaubourg), είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στο 4 δημοτικό διαμέρισμα στην περιοχή Μπομπούρ του Παρισιού.

Εγκαινιάστηκε το 1977 και φιλοξενεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο μουσείο περιλαμβάνει 50.000 και πλέον έργα τέχνης, όπως έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας κλπ.
Διαβάστε περισσότερα για το Μουσείο Ζορζ Πομπιντού.

Τα Μουσεία της ΡώμηςΤο Μουσείο Ορσέ (Musee d'Orsay):
Σε αυτό εκτίθενται εξαιρετικές συλλογές έργων ιμπρεσιονιστών, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αντικειμένων έργων τέχνης, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και γραφικών τεχνών, δημιουργημένα από το 1848 έως το 1914, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις.
Το Μουσείο Ορσέ βρίσκεται στο 7ο διαμέρισμα της πόλης του Παρισιού, αριστερά στην όχθη του Σηκουάνα και κατά μήκος της ομώνυμης αποβάθρας. Διαβάστε περισσότερα για το Μουσείο Ορσέ (Musee d'Orsay).